Niels Svendsen

Hans svenske oprindelse

Niels Svendsen er min tiptipoldefar, og han kom fra Sverige. De første 30 år af hans liv kender jeg faktisk intet til.

Ved hans vielse 1816 i Kalvehave på det sydligste Sjælland er han en 30-årig ungkarl, der tjener i Kalvehave Færgegård og er “svensk af fødsel”. Kalvehave havde dengang en færge, der sejlede over til Koster på Møn. I dag er den afløst af Dronning Alexandrines bro fra 1943.

Der er ikke meget, der peger tilbage i tiden. Han må være født omkring 1785 – 86, og hedder sandsynligvis Nils Svensson. Stavemåden betyder intet for ham, for han kunne givetvis ikke læse eller stave. Hans forlover var Peder Aaberg, sadelmager i Vordingborg. Navnet kunne tyde på han også var svensker – men det findes også som dansk tilnavn. Der er ikke fundet familiemedlemmer i Danmark, så Nils Svensson er formentlig kommet alene til landet. Det er nok samme sadelmager Peder A(a)berg, der 1809 bliver viet til enken Anne Maria Bruun i Skt. Mortens sogn i Næstved, hvor han er sadelmager ved Dragonregimentet. Det kunne indikere at Niels Svendsen kan have boet i enten Næstved eller Vordingborg – for de er næppe i familie.

Det må stå hen i det uvisse, hvornår og hvorfor Niels Svendsen kom til Danmark. Der kom en hel del svenskere til Danmark under Napoleonskrigene, og det er muligt, at han er blandt disse. Han var formentlig ikke kommet i 1801 – han kan ikke findes i folketællingen. Han er måske flygtet for at undgå militærtjeneste? Sverige var i krig med Rusland fra 1808 – måske var det i den anledning han forlod Sverige? Han må have været 23 år og dermed et oplagt emne som soldat.

Hvor i Sverige han kommer fra, henstår i det uvisse – kystnære dele af det sydligste Sverige er vel mest sandsynligt. Nils Svensson er et ganske almindeligt navn.

 

Hans danske liv

Ungkarlen Niels Svendsen bliver gift den 25. oktober 1816 i Kalvehave kirke med pigen Anne Mortensdatter, 24 år gammel og tjendende i Kalvehave Færgegård. Hans forlover var Peder Aaberg, Sadelmager i Vordingborg. Pudsigt nok er vielsen indført i to kirkebøger.

De fik sammen 5 børn i tiåret fra 1819 til 1829, Sidse, Sidse, Hanne, Sophie og Ane Cathrine. Der er ikke fundet svenske navne blandt fadderne. Efter 15 års ægteskab dør Niels’ kone Anne i 1831, kun 39 år gammel.

Niels Svendsen bliver gift igen året efter med Karen Marie Nielsdatter i Kalvehave kirke. Han angiver også her at han er født i Sverige. Hun er 20 år yngre end Niels Svendsen – også dengang havde midaldrende mænd preference for unge kvinder…… og de er gift i 22 år.

De får de næste 15 år mindst 5 børn, Ane Marie, Svend Peder, Bolette, Hans og Maren . Niels får altså 10 børn – 2 sønner og 8 døtre – over en 27-årig periode. En viril mand….han er 60 år da yngste barn bliver født!

 

Bolig forhold og økonomiske stand

Niels Svendsen bliver fra 1826 altid nævnt som husmand i Sønder Viemose by, Kalvehave sogn. I 1834 bor familien på 6 personer sammen med et ældre inderste-par – med Niels Svendsen som ejer. I 1840 bor der et enkelt almisselem sammen med familien på 6 personer, og i FT1845 bor 2 familier med i alt 11 personer i huset. Der har givetvis været trange og beskedne kår, som for de fleste husmænd i disse tider.

Niels har foruden at være husmand suppleret arbejde som daglejer 1834 og 1840; at spinde og sye 1834; som fisker 1845; og ved håndarbejde 1850. Det tyder altså på, at det er en fattig husmands familie med mange børn, men ikke megen materiel velstand. De må supplere husmands bruget med andre indtægtskilder.

Husmand Niels Svendsen dør i 1854, 76 år gammel. Han har boet hele sit (kendte) danske liv i det samme sogn. Hans enke bliver gift igen med en 20 år yngre mand året efter, og lever flere årtier.

 

 – / Jan.’09