Min farmor

 

Farmor: Karen Elisabeth Hansen

Min farmor Karen Elisabeth Hansen er fra Hillerød, som den yngste af mine bedsteforældre er hun fra 1909. Hun blev døbt 1. januar 1910 i den smukke Frederiksborg Slotskirke. Forældrene var kusken Karl Adolf Martin Hansen og hans hustru Jensine Oline Jensen. De boede i hele Karens barndom i Hillerød Karen havde to ældre brødre, Werner og Aksel, og lillesøsteren Hagny. Jeg ved i grunden ikke meget om hendes barndom, blot at hendes far døde da hun var 16 – og selvom moderen blev boende i samme hus til sin død i 1934, var barndommen vel slut. Hun talte ikke meget om sin barndom, blot at hun kom til København meget ung, som 17 årig for at tjene i et hus – hos hvem ved jeg ikke.

Hun har mødt sin Kai Johannes Marcher snart efter, og de blev forlovet ret hurtigt. Og borgerligt viet da Karen lige var fyldt 19 år – og første barn var på vej…. Hendes mand var noget ældre og fraskilt.


 Karen Hansen som ung

Karen Elisabeth Hansen som ung


Snart efter sad hun med 3 børn og en arbejdsløs mand i 30’ernes depression, på Nørrebro. Han havde vist lidt tilfældigt arbejde, og Karen hæklede babytøj til Frk. Lyhnes Børnetøjslager – det oplyste hun selv til folketællingen i 1940. Hun syede også selv tøj, også til børnene – hun var i det hele taget meget fingernem gennem hele livet. Børnene huskede det som en god tid med meget banjoklang og sang i det lille hjem. 

 

 Karens haekleri i 1930erne

Jeg vil tro at Karen selv har hæklet dette tøj engang i 1930’erne


(find familiefoto fra 1930’erne)

De flyttede ud af byen, til Brønshøj i 1943, fik en søn som efternøler året efter.


Karen og Kai i 1952

Billede af Karen og Kai Marcher ved familiebegivenhed i 1952


Karen sørgede for at passe børnene, og da alle var vokset op – og ude af hjemmet – fik hun ønsket om at uddanne sig til blomsterbinder. Det var en 2–årig uddannelse, meget fint klaret af en person der allerede var midt i livet – netop rundet 50 år. Hun måtte også have et kørekort, så hun kunne stå op kl. 5 og køre på Grønttorvet tidligt hver morgen efter blomster…. Karen har vel haft forretningen i en 15 års tid, og derefter afhændet den og blevet pensionist.   


 (Her skulle være et foto af blomsterforretningen! )


Hun har altid været ferm med fingrene, med blomster og potteplanter, med håndarbejde, og med porcelænsmaling. Specielt sidst i 1970’erne og starten af 1980’erne har Karen malet mange serier af kaffestel og spisestel, lamper og fade af meget høj kvalitet til hele familien. Hun var utrolig produktiv, se de mange eksempler her – der var ofte blomstermotiver på porcelænet.   


Engle


Dørskilt

 

Porcelæn 1982

Engle. Dørskilt fra 1979. Håndmalet kaffestel, 12 personers – kirsebærgren – fra 1982. Privateje


Trods perioder med modgang har Karen altid haft en ukuelig optimisme og livsglæde, der har været inspiration for omgivelserne.  


Karen som 60-70 ?

Karen som ældre


Som pensionister flyttede Kai og Karen til Køge, hvor de har boet flere steder. To af børnene boede i nærheden. De må jo have haft guldbryllup i 1979, men jeg mindes ikke det blev fejret…. Hun mistede sin mand i 1985 efter mere end 56 års samliv. De fik ialt 4 børn, 10 børnebørn og vel 15 oldebørn….

Karen boede for sig selv nogle år, men fik gradvist en astmatisk bronchitis. Denne gjorde til sidst, at Karen måtte flytte i beskyttet bolig, og derefter på plejehjem i Køge. Hun måtte da have luft fra en maskine det meste af døgnet. Trods det dårlige helbred bevarede hun livsmodet og den ukuelige optimisme. Familien var sidst samlet ved 90 års fødselsdagen, og få måneder sov Karen stille inde ind på plejehjemmet.


Karen som olding

Karen som 80+ pensionist


BM/juli 2017