Min farfar

Farfar: Kai Johannes Marcher

 

Kai var en rigtig Nørrebro-dreng. Født i Ryesgade, opvokset på flere adresser i kvarteret, som Sct. Hansgade, Vesselsgade, og Murergade i en søskendeflok på 6 børn. Faderen Ludvig Alfred Marcher døde tidligt og efterlod familien i beskedne kår.  Moderen Johanne Marie Jensen holdt sammen på familien og drev en marskandiser forretning videre.


 

 Familien omkring 1903 – før lillebror Villy blev født.

 

Jeg ved ikke meget om hans barndom, men han var ude at sejle som skibsdreng et par år. Blev soldat lige efter 1.verdenskrig, var ufaglært bud, arbejdsmand, musiker og lignende.


 Kai som ung              

 

Et par fotos af den unge Kai Marcher – måske ved konfirmation i 1912.



Kai som soldat

…. samt som soldat – menig infanterist – fra april 1919 til oktober 1920 ved 18.Battaillon’s 3.Kompagni og derefter under Sj. Kommando ved 1.Battaillon’s 2.Kompagni. 


Han havde omkring 1922 et partnerskab med en Hr. Stammerjohan, hvor de optrådte med musik, kabaret og festsange. Som musiker var det især banjo han spillede, som det ses på dette foto fra engang i 1920’erne (til højre). Han har nok ofte været arbejdsløs.


 

Musikprogram 1922

 

Musikprogram fra 1922.  


KJM som musiker i 1920erne

Kai Marcher til højre på banjo – de andre musikere er mig ukendte, datering ligeså.


Han blev tidligt gift med Ellen Margrethe Larsen, allerede som 20-årig i 1918, og fik samtidig sønnen Carlo Marcher. Kai har nok været en charmerende mand med brune øjne og en højde på 166 cm…. Deres ægteskab varede ikke længe, i starten af 1923 blev de separerede og senere samme år skilt. Sønnen blev mig bekendt hos moderen. Kai fortalte aldrig siden familien om dette ægteskab, men det var nu en offentlig hemmelighed i familien… Carlo tog senere sin stedfars efternavn Holm, og har adskillige efterkommere… Det er ikke lykkes mig at finde fotos af Ellen og Carlo.  

Kai mødte nogle få år senere Karen Elisabeth Hansen, en yngre pige der som ganske ung flyttede til København fra Hillerød. De blev forlovet da Karen var 18 og borgerligt viet ret hurtigt. Snart efter kom børn, først min far Gert, senere fulgte to piger og en dreng mere. De boede fortsat på Nørrebro, Korsgade, senere Tingskrivervej på Bispebjerg og endnu senere Veksøvej/Smørumvej i Brønshøj.

Familien sad i små kår i starten af 1930’erne, der var økonomisk depression med stor arbejdsløshed. Kai ernærede sig som gårdsanger, og om aftenen malede han malerier – der vel i dag er kaldt fidusmalerier. Det kunne blive til adskillige malerier på en nat. Et par eksempler er vist her

Kai Marcher parti fra Nyhavn

   

Parti fra Nyhavn, malet af K.Marcher. Familieeje.

 


 

 

 

Maleri af. K.Marcher . Familieeje.


 Maleri af Kai Marcher

Maleri af Kai Marcher, dateret 1952. Familieeje.


KM maleri 4


Fruen hjalp til med at hækle børnetøj til en forretning. Kai arbejdede ikke længere som musiker, måske var det for hårdt, måske gav det blot ikke en tilstrækkelig indtjening…

 

Kai Marcher – nydelig mand midt i livet….


Den musiske side blev dog holdt vedlige, og hans børn kunne huske mange muntre lejligheder med banjo-spil og sang, og med egne sange. Gerne hele aftenen og den halve nat, mens Karen sang til.  Kaj havde et muntert sind, og kom ofte hjem med herreløse dyr, både fugle og hunde og en enkelt mus. Ind i mellem havde han også et iltert temperament, ikke mindst på hans ældre dage…. men stadig charmerende.


Kai og Karen i 1952 ved GertogGardas bryllup

Karen og Kai ved en familiebegivenhed i 1952.

 

Senere, da børnene var flyttet hjemmefra, fik fru Karen sig en blomsterforretning, og Kai hjalp vel lidt til dér, og var vistnok maler (forstået som håndværker) ved siden af, og hjalp i en brors grøntforretning, men det har vel karaktér af lidt tilfældigt erhverv. Hjalp også lidt i sønnen Gerts cykelforretning. Privat flyttede de til en lejlighed på Rødovrevej, hvor jeg traf dem i min barndom og ungdom. Da var de blevet pensionister, og forstod at nyde livet bl.a. med rejser til Italien.

Senere flyttede de til Køge for at være nærmere et par af børnene. Kai fik ialt 5 børn, 13 børnebørn og vel 18 oldebørn såvidt jeg lige kan tælle – og tipoldebørnene kommer i disse år…..

De sidste år sad Kai i kørestol efter en hjerneblødning. Han kom på plejehjemmet Nørremarken i Køge, hvorfra han døde i 1985, 87 år gammel.   

 

BM / Juli 2017